Tuomaristo

Tuomariston esittely

Tittelisi tai työtehtäväsi tällä hetkellä?

Kokemus, minkä perusteella sinut on valittu tuomaristoon?

Mikä on ruokaan liittyvä intohimosi?


Anders Fagerlund.
Anders Fagerlund.

Anders Fagerlund, toimin tällä hetkellä ruokatuotannon opettajana Axxell Utbildnining AB:ssa sekä yrittäjänä.

Minulla on 37 vuotta ravintola alan kokemusta, kokkina, keittiömestarina sekä opettajana. Olen ollut artesaanituomarina joka kerta, kun kisat on järjestetty Suomessa.

Olen syntynyt saaristossa, jossa raaka-aineet ovat tuoreita ja lähellä, siitä se lähti, päätin nuorena että minusta tulee keittömestari.


Ann-Louise Erlund.
Ann-Louise Erlund. Kuva: Margitha Sundström.

Ann-Louise Erlund, puheenjohtaja, Resurssikeskus Hald ry.

Olin Rannikko Ruuan projektipäällikkö 2016-2018 ja järjestimme silloin ensimmäiset Suomen Artesaaniruuan-kilpailut ja Artesaaniruuan koulutuksia.

Artesaaniruuan alalla luodaan suurella innolla uusia maukkaitta tuotteita mitkä sopivat niin juhlatilaisuuteen, kun arkipäivän aterioihin. Maukkaat kotimaiset ja paikalliset elintarvikkeet sekä pelloista että luonnosta.


Eliisa Kuusela.
Eliisa Kuusela.

Eliisa Kuusela, leipäkulttuuriyrittäjä ja -kirjailija.

Leipävallankumouksen kirjoittaja, Hapanjuurileipurit-yhteisön perustaja, Hyvän leivän lähettiläs. Olen kirjoittanut hapanjuurileivonnan perusteoksen Leipävallankumous –hapanjuuren paluu, joka on ainoa suomalaisen kirjan aiheesta. Olen aktiivinen toimija perustamassani Facebook-yhteisössä Hapanjuurileipurit, jossa on yli 20 000 jäsentä. Koulutan ja opetan leipureita ja yksityishenkilöitä.

Perinteiden tuominen tähän päivään uudessa muodossa. Monimuotoisuus alkaen viljelytavasta, jatkuen raaka-aineisiin ja totetutukseen.


Eva Johansson.
Eva Johansson.

Eva Johansson, yrittäjä, pienen paikallisen ravintolan omistaja ja vetäjä Paraisilla.

Rakkaus paikallisiin ja suomalaisiin raaka-aineisiin. Mitä aamulla tuottajat tuo on päivän menun peruspilari.

Yksinkertaisesti maukasta.


Heidi Jaakkola.
Heidi Jaakkola.

Heidi Jaakkola, Ukipolis Oy, Projektipäällikkö KulTa -hanke / Vakka-Suomi.

Vetänyt Vakka-Suomen alueella useita elintarvikealan kehittämishankkeita, entinen pienpanimoyrittäjä, kotona kasvatetaan luomukarjaa ja -marjoja ja -kasviksia.

Yrittäjätarinat tuotteiden takana, erilaisia, mutta kaikki yhtä kiinnostavia.


Heli Koivuniemi.
Heli Koivuniemi. Kuva: Timo Porthan.

Heli Koivuniemi, päätoimittaja Aromi-, Shaker- ja Evento-lehdet.

Ruoka-alan ammattilehden päätoimittajan, toimittajan ominaisuudessa.

Puhtaat, selkeät ja kotimaiset raaka-aineet sekä maut. Yksinkertainen on kaunista.


Henna Kyyrä.
Henna Kyyrä.

Henna Kyyrä, olen ruoka- ja yritysasiantuntija, ProAgria Länsi-Suomessa/Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaisissa. Lisäksi olen Kala-ToVin kalastaja Ville Toivosen puoliso ja viime vuoden kylmäsavukala sarjan voittajatuotteen ”kylmäsavukuhan” toinen kehittelijä.

Minut valittiin tuomaristoon sen vuoksi että olen viime vuoden kylmäsavukalasarjan voittotuotteen toinen kehittäjä.

Ruoka intohimoni on puhdas, kotimainen ja laadukas ruoka.


Janne Tolvi.
Janne Tolvi.

Janne Tolvi, Juustola yrittäjä.

Juustola yrittäjä 25v, valtakunnalisen juustokilpailun arviontitiimissä useana vuonna

Puhtaat kotimaiset perus raaka-aineet, simppeliä ja konstailematonta perusruokaa.


Johan Hellsten.
Johan Hellsten.

Johan Hellsten, kauppias/yrittäjä, Herkkunuotta Oy.

Koulutukselta keittiömestari, kokemusta keittiötyöstä 25 vuotta. Yrittäjänä ja kalakauppiaana 13 vuotta. Herkkunuotta Oy aikana on tullut paljon kokemusta erilaisten kalatuotteiden kehitystyöstä ja niiden viemisestä ideoista valmiiksi myyntituotteiksi.

Innostun edelleen hyvästä ruuasta ja
intohimona edelleen uusien makujen löytäminen.


Jonas Harald.
Jonas Harald.

Jonas Harald, Kala-Leader neuvoja ja artesaaniruokaharrastaja.

Pitkäaikainen hankevetäjä, yritysneuvoja ja kurssijärjestäjä elintarvikealalla. Ruotsin Mathantverk-SM tuomaristojäsen 3 vuotta. Artesaaniruoka-SM järjestäjä/kilpailuneuvostossa 2016, 2017, 2018. Artesaaniruoka-SM tuomaristoryhmän puheenjohtaja 2019. Finland Svenska Måltidsakademi r.f. neuvostojäsen.

Paikallinen ja ainutlaatuinen artesaaniruoka ja ruokakulttuuri.


Jorma Haranen.
Jorma Haranen.

Jorma Haranen, ruokatuotannonlehtori evp, keittiömestari, restonomi
Skills Finland lajipäällikkö, expertti lajikokki.

Entinen Suomen kokkimaajoukkueen johtaja menneiltä vuosilta.
Tuomarointia niin kotimaan kuin kansainvälisissä kilpailuissa.

”Rakkaudesta ruokaan”.


Jouni Vaarala
Jouni Vaarala.

Jouni Vaarala, kehitän tällä hetkellä heti valmista ruokaa ja ruokatoreja Pirkanmaan Osuuskaupassa sekä vastaan ravintolatoimista kauppojen sisällä.
Tittelini on ”Master Chef”

Olen toiminut pitkään erilaisissa keittiötehtävissä vastaten Hotellien -ja kivijalkaravintoloiden keittiötoiminnoista sekä tuotekehityksestä. Olen toiminut pitkään myös ryhmäpäällikkönä, vastuualueena ruoan kehitys ja ravintolan sekä kaupan yhdistäminen.

Intohimoni ruokaan koostuu puhtaista, parhaista ajankohtaisista raaka-aineista ja niiden huolellisesta valmistuksesta. Meidän tulee ylläpitää ja vahvistaa käsityön laatua ja ammattiylpeyttä tässä monipuolisessa ja hienossa ammatissa.


Kari Saari.
Kari Saari.

Kari Saari, Turun Keittiömestariyhdistyksen puheenjohtaja.

Olen toiminut Turun keittiömestarit ry:n puheenjohtajana vuodesta 2018 ja työskennellyt 44 vuotta alalla.

Harrastuksiini kuuluu kalastus joten kalojen jatkokäsittely ja valmistus on intohimoni. Tärkeänä asiana pidän nuorten saamista ravintola-alalle sekä alan kehitystä.


Klaus Hartikainen.
Klaus Hartikainen.

Klaus Hartikainen, MTK:n viestintäjohtaja.

Olen työskennellyt pitkään suomalaisen maatalouden ja ruuan menekinedistämisen parissa. Olen toiminut myös useampana vuonna Suomen suurimman lähiruokatapahtuma Herkkujen Suomen sekä vuonna 2019 Suomen kumppanimaahankkeen projektijohtajana Grüne Woche -ruokamessuilla. Olin mukana tuomarina myös viime vuonna Jyväskylässä.

Puhtaat ja lähellä tuotetut suomalaiset raaka-aineet laidasta laitaan. Erityisesti kesällä tuoreet satokauden herkut. Haluan erityisesti sitä, että suomalainen ruoka löisi itsensä todenteolla läpi ruokaviennissä ja että siitä tulisi matkailuvaltti Suomen matkailulle.


Lari Helenius.
Lari Helenius. Kuva: Santeri Stenvall

Lari Helenius, Vuoden kokki 2020 ja ravintola Olon keittiömestari.

Olen ollut itse arvioitavana useissa ruoanlaittokilpailuissa Suomessa ja maailmalla.

Herkullisuus on tärkein, mutta myös ruuan monimuotoisuus ja kekseliäisyys kiinnostavat.


Lasse Alisaari.
Lasse Alisaari.

Lasse Alisaari, Lounais-Suomen koulutuskuntayhtymässä catering-alan opettaja. Toimin osittain myös Kuluttajat ruokatalouden keskiössä-hankkeessa hanketyöntekijänä.

Kokemusta minulla on monipuolisesti ruoan parista. Olen työskennellyt kokkina, keittiömestarina ja alan opettajana. Olen toiminut jo useamman vuoden lähiruoan parissa erilaisissa hankkeissa. Myös artesaaniruoka on tullut tätä kautta tutuksi.

Puhtaista raaka-aineista ja selkeistä mauista ruoan valmistaminen on lähellä sydäntäni.


Leena Pölkki.
Leena Pölkki.

Leena Pölkki, toimin projektipäällikkönä maakunnallisessa ruokaketjun kehittämishankkeessa Jyväskylän ammattikorkeakoulun liiketoimintayksikössä.

Toimin vuoden 2019 Jyväskylän Artesaaniruokakilpailun johtajana. Olen Suomen Artesaaniruoka ry:n hallituksen jäsen. Minulla on yli 20 vuoden kokemus ravintola-alalta kokkina, vuoromestarina ja keittiömestarina. Olen toiminut opettajana ja kouluttajana, ja vastannut erilaisista ruokaprojekteista, kuten suomalaisten elintarvikkeiden myynnistä Saksan joulumarkkinoilla ja kuluttajille suunnatun reseptiikan tuotannosta.

On onni saada elää ja tehdä arvojensa mukaista työtä suomalaisen ruoan ja loistavien raaka-aineiden puolesta. Maku edellä.


Maija Salo.
Maija Salo.

Maija Salo, leipurimestari, yrittäjä, toimitusjohtaja, @bageri Å, Kakola.

Laaja osaaminen leipomoalalta, toiminut kursseilla kouluttajana. Hapanjuurileipomo-yrittäjä 5 vuoden ajan.

Fermentointi, siihen liittyvät elävät kulttuurit sekä raaka-aineiden alkuperä ja niiden läpinäkyvyys.

 


Margot Wikström.
Margot Wikström.

Margot Wikström, ruoka-artesaani ja KulTa-lähiruokahankkeen Paraisten hankevastaava. Hankkeen vastuulla myös artesaaniruoan kehittäminen.

Eldrimnerin ja Svenska Syltningssällskapetin kouluttama Ruoka-artesaani. Valmistanut artesaaniruokatuotteita myyntiin oman tilan sekä luonnonmarjoista ja hedelmistä 15 vuoden ajan.
Voittanut useita palkintoja Eldrimnerin sekä Suomessa järjestetyissä kilpailuissa. Kilpailukokemusta näiden maiden lisäksi myös Islannista.
Ruoka-artesaanien kouluttaja Suomessa. Suomen artesaaniruoka Ry:n toiminnanjohtaja.

Laadukkaista ja ehdottoman tuoreista raaka-aineista valmistettu ruoka. Pellolta, puutarhasta, pensaista, merestä tai metsästä suoraan pataan. Ilman marjoja en voi elää.


Mirja Hellstedt.
Mirja Hellstedt.

Mirja Hellstedt, toiminnanjohtaja.

Työskennellyt suomalaisen ruoan ja ruokakulttuurin parissa jo vuosikymmeniä.

Erilaiset pientuottajien tuotteet.


Petri Tamminen.
Petri Tamminen.

Petri Tamminen, asiakaspäällikkö, Foodservice, Saarioinen.

Ammattikeittiöiden Ammattilaiset asiakkaina 35 vuotta. Riista- ja villi ruoka.
Asiakaskoulutukset Ammattikeittiöissä ja Luonnossa. Chaîne des Rôtisseurs.

Kaikki Taidolla ja Rakkaudella valmistettu ruoka.
”Haluan aina tietää tarinan lopputuotteen takaa”
Suurin Intohimoni ruokaan liittyy perinteisiin ohjeisiin ja
niistä syntyvään konstailemattomaan makunautintoon”


Päivi Lehtonen.
Päivi Lehtonen.

Päivi Lehtonen, villiruoka-alan yrittäjä ja kouluttaja.

Olen toiminut villiruoan parissa kouluttajana, reseptikehittäjänä ja catering-yrittäjänä kymmenkunta vuotta. Biologin taustani takaa, että hallitsen monipuolisesti kotimaan villiruokalajistoa enkä pelkää käyttää sitä.

Intohimoni ruoan parissa on yhdistää uutta ja vanhaa niin, että perinteet säilyvät, mutta makuprofiilit ovat sopivia myös nykyihmisen suuhun. Ja sienet erityisesti, kaikin tavoin.


Riikka Mantila.
Riikka Mantila.

Riikka Mantila, lehtori, PRO- opettaja 2020. Turun ammatti- instituutti, Matkailu, ravintola ja catering.

Pitkään toiminut alan kouluttajana, erityisesti kehittäminen on lähellä sydäntä. Ravintola- ala on sekä työ että harrastus minulle.

Tunnen riemua ja iloa ruokalajien sekä tuotteiden selkeistä mauista, hellivistä suutuntumista ja täydellisistä rakenteista.


Sissi Kaskela
Sissi Kaskela.

Sissi Kaskela, kehityspäällikkö.

Vahva ja monipuolinen elintarvike- ja ravintola-alan osaaminen. Olen työskennellyt opetus- ja koordinointitehtävissä sekä lukuisissa projektiluontoisissa asiantuntija- ja kehitystehtävissä elintarviketeollisuudessa ja ravintolasektorilla. Uutuustuotekehitys ja uudet innovaatiot ovat erityisen lähellä sydäntäni.

Kiinnostuin ruuanlaitosta jo teininä, ja minulle oli jo tuolloin selvää, että haluan tehdä töitä ruoan parissa. Elintarvike- ja ravintola-alan jatkuva muutos ja kehitys on rakastamani työn suola!


Tanja Raunio.
Tanja Raunio.

Tanja Raunio, tarinankertoja ja sisällöntuottaja, Neiti Raunio Oy.

Minulla on ilo ja kunnia toimia Turun kaupungin Food Ambassadorina eli ruoka- ja juomakulttuurilähettiläänä. Olen pitkän linjan ravintola-alan ammattilainen, baarimestari ja ravintola-alan kouluttaja. Kirjoitan ruoka- ja juomakulttuurista ja suhtaudun intohimoisesti niin lautasellani olevaan ruokaan kuin lasissani olevaan juomaan.

Tykkään syödä ulkona ja sytyn uusista makuelämyksistä. Ihan parhaita asioita on viettää ilta ravintolassa yhdessä ystävien kanssa ja tilata pöytä täyteen, niin että kaikki saavat maistaa kaikkea.


Teemu Sirainen.
Teemu Sirainen.

Teemu Sirainen, toimin opetusravintola BarLaurean ravintolapäällikkönä ja vastaan Laurean restonomiopiskelijoiden käytännön opetuksesta.

Olen toiminut Taitaja -kilpailuissa tuomaritehtävissä vuodesta 2017 lähtien. Olen toiminut kokkilajin semifinaaleissa tuomarina ja päätuomarina, sekä finaaleissa tuomarina. Tehtävät ovat liittyneet kokonaisvaltaisesti kilpailijoiden ja ruokien arviointiin. Lisäksi olen toiminut Artesaaniruoka SM 2019 -kilpailussa tuomarina. Ruuan parissa olen tehnyt töitä vuodesta 2001 lähtien.

Ruoka on minulle työ, harrastus ja osa vapaa-aikaa. Työskentelen ruuan parissa joka päivä, mutta myös vapaa-aikani kuluu ruuan parissa. Voi siis sanoa, että ruoka on intohimoni!